Служебният министър на финансите Асен Василев смята, че концесионните такси за

...
Служебният министър на финансите Асен Василев смята, че концесионните такси за
Коментари Харесай

Асен Василев иска увеличаване на концесионните такси за добив на ценни метали

Служебният министър на финансите Асен Василев счита, че концесионните такси за рандеман на скъпи метали у нас са доста ниски и е обикновено да се пристъпи към преразглеждането им. Той засегна въпроса по време на съвещание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, на която се обсъждаше актуализацията на бюджета. Министърът добави, че където е допустимо ще се вършат промени с наредби на министерството, само че при дълготрайните контракти смяната ще зависи от политиката на идващия парламент.

По данни на Василев да вземем за пример канадската компания „ Дънди прешъс металс “ добива злато на стойност 740 млн. $, за което са платили концесионна такса от 26 млн. лева – т.е. 1%.

Василев разгласи, че има 2 разновидността по какъв начин да бъдат обезщетени загубите за държавния бюджет, в случай че прагът за наложителна регистрация по Данък добавена стойност за компаниите бъде вдигнат от 50 000 лева на 160 000 лева годишен оборот.

Единият вид е точно посредством смяна на концесионните такси. Според Василев общият доход от всички концесии – в това число рандеман на първични материали, плажове и други – е единствено 100 млн. лева годишно, което е малко.

Другият вид е посредством препоръчаното към този момент от Василев редуциране с 10% на разноските за прехрана на личен състав в държавната администрация.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР